Qui som
You are here:

“Les guerres neixen en la ment de les persones i, per tant, és en la ment de les
persones on cal bastir els baluards de la Pau”

(Constitució de la UNESCO, Londres, 16 de novembre de 1945)

LES ASSOCIACIONS I CLUBS UNESCO

Una ASSOCIACIÓ O CLUB UNESCO és un grup de persones que, compartint els mateixos interessos, s’agrupen per donar a conèixer els ideals i els programes de la UNESCO i per promoure activitats relacionades amb els objectius i les campanyes de l’organització.

Les organitzacions o clubs UNESCO són organitzacions no governamentals (ONG) sense ànim de lucre, que contribueixen a aglutinar esforços a favor de la pau, l’educació i el desenvolupament cultural, la cooperació sud-nord, la prospectiva, els drets humans, els drets dels pobles i la protecció del medi ambient.

Contribueixen, també, en les responsabilitats especials de la UNESCO, com són la millora de l’educació en els aspectes quantitatiu i qualitatiu, les relacions entre ciència i societat, la defensa de la llengua pròpia, del patrimoni material i immaterial, la utilització de les comunicacions al servei dels valors humans i culturals, sobretot en el desenvolupament del diàleg interreligiós i intercultural.

 

ASSOCIACIÓ DE LLEIDA PER A LA UNESCO

Al setembre del 2003, es va constituir el primer Grup de Lleida de Diàleg Interreligiós adherit a l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, amb el beneplàcit del Centre UNESCO de Catalunya. Del fruit de la unificació de voluntats d’una dotzena de persones de diferents tradicions religioses i pensaments espirituals (Bahai’s, Brahma Kumaris, Budistes tibetans, cristians, hermetistes, i Zendo practicants) va començar la nova fase el 2005 com a Associació d’Amics de la UNESCO de Lleida. Durant aquesta temporada, s’hi van sumar grans tradicions com la jueva o la musulmana, comunitats cristianes com l’Església dels Sants dels Últims Dies, o tradicions espirituals con la Francmasoneria i la Fraternitat Blanca Universal, entre altres.

L’Associació d’Amics de la UNESCO de Lleida ha participat del IV Parlament de les Religions del Món en el Fòrum de les Cultures a Barcelona el 2004. Forma part de la Xarxa Catalana del Diàleg Interreligiós i és membre fundador de l’Assemblea de les Religions de la Regidoria de Drets Civils de la Paeria de Lleida. Ha organitzat el 4t Parlament Català de les Religions a Lleida el 2009. També ha col·laborat amb la candidatura UNESCO de Patrimoni de la Humanitat del Turó de la Seu Vella de Lleida des de 2014 fins arribar a la llista indicativa al 2016.

Comisions de la Asociació de Lleida per a la UNESCO

Actualment, l’Associació de Lleida per a la UNESCO està constituïda per comissions. Cada comissió es concentra en el desenvolupament d’una àrea:

 • Ciències Naturals
 • Defensa i promoció de la cultura catalana
 • Diàleg Intercultural
 • Diàleg Interreligiós
 • Dones
 • Drets Humans
 • Educació
 • Patrimoni Cultural
 • Prevenció i resolució de conflictes
 • Promoció de la cultura de la pau
 • Salut
 • Sostenibilitat i defensa del medi ambient

A mesura que l’Associació de Lleida per a la UNESCO integri més àrees o activitats, s’aniran sumant a les convocades.

L’objectiu és que cada comissió treballi amb autonomia, sempre amb el bon ús del nom de la UNESCO i, sobretot, amb els criteris que UNESCO i les Nacions Unides remarquin. També es crearà una xarxa interactiva entre les comissions d’UNESCO amb les institucions del territori per a desenvolupar les activitats d’una o diverses comissions, enfocades a la societat i al patrimoni de les comarques de Lleida.

Les persones o grups interessants en les activitats o comissions poden adreçar-se a:

 

Associació de Lleida per a la UNESCO

Plaça de les Missions, 4

25003 Lleida

Tel. 610573026

allu.lleida@gmail.com